SRA temakväll om DMR med SM0RUX/Pontus

Onsdagen den 20 mars 2024 kom SM0RUX/Pontus och berättade om DMR. Pontus förklarade begrepp och egenheter med DMR och gav en mängd värdefulla tips.

I lokalen var vi 14 personer och via Jitsi deltog över 40 personer inklusive SK0QO som visade temakvällen i klubblokalen via Jitsi. Alla landets distrikt var representerade och vi hade även en deltagare med från Norge.

Det var meningen att temakvällen skulle spelas in men när allt var slut och inspelningen skulle sparas så misslyckades detta tyvärr. Kanske beroende på en begränsning på 100 minuters inspelningslängd som vi inte kände till och temakvällen pågick i 120 minuter.

Ett varmt tack till SM0RUX/Pontus som föreläste för oss i två timmar!

Här är några länkar som nämndes under kvällen:

Radioid.net

https://radioid.net/ - här registrerar du dig för ett DMR-id vilket du behöver innan du kan komma igång med DMR. Hos radioid.net kan du också generera CSV-fil med kontaktlistor som du kan importera i din radio, så att displayen kan visa callsign och namn istället för enbart DMR-id på den som talar.

Brandmeister

https://brandmeister.network/ - här finner du inlogg till Selfcare, kan söka information om DMR-användare, repeatrar och talgrupper.

https://hose.brandmeister.network/ - hoseline, här kan du lyssna på DMR-trafik, t ex talgrupp 98 om du ska prova din egen sändning.

https://wiki.brandmeister.network/index.php/Sweden - den svenska Brandmeister-wikin där du hittar aktuell förteckning över svenska talgrupper.

Kodplugg

https://github.com/sm0rgm - kodpluggen till Anytone AT-D878UV/AT-D578UV konstruerad av SM0RUX/Pontus som numera uppdateras av SM0RGM/Stefan. Gå gärna till Releases och hämta en Release som är ordentligt testad. Nyhet är att det nu också finns en komplett RDT-fil som du bara kan öppna i CPS:en, ändra callsign under APRS samt ändra till ditt DMR-ID, callsign och namn under Digital -> Radio ID List och sedan är det bara att programmera radion så är du igång.

Swedmr

https://swedmr.se/ - den svenska DMR-sidan med info från det svenska Brandmeistergänget

Frågor och svar

Under kvällen ställdes ett antal frågor som vi har samlat svar på här (om någon fråga är glömd, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så kompletterar vi). Dessa sidor är meningen att de ska vara levande dokument som kan kompletteras med nya frågor och svar som uppkommer.

DMR Frågor och svar

DMR Ordlista