Temakväll om APRS med APRS-rävjakt

Den 22 maj arrangerade SRA temakväll och vi inledde med en liten APRS-rävjakt. Därefter berättade Stefan/SM0RGM berättade om APRS. SM0RUX/Pontus och SM0KJM/Mikael agerade räv och alla deltagare hittade fram till räven. Kvällen bjöd på ett strålande försommarväder!

Vi förflyttade oss sedan gemensamt till lokalen på Gotlandsgatan 44. 

Föredraget spelades in och kan ses i spelarna nedan (två delar). Den första delen är en skärminspelning från aprs.fi under APRS-rävjakten.

Vi inledde kvällen med en improviserad APRS-rävjakt där SM0RUX/Pontus och SM0KJM/Mikael agerade räv och hade placerat sig vid statyn "Nackas minne" på Katarina Bangata, Södermalm. Positionen annonserades ut via APRS i form av Pontus call SM0RUX-7. Som talkback användes 145.450 MHz där Pontus också gav ledtrådar så att ev deltagare utan APRS-mottagare skulle kunna vara med. En av ledtrådarna var "Vi ses vid målet" som också är namnet på statyn.

APRS-rävarna SM0RUX och SM0KJM
APRS-rävarna SM0RUX och SM0KJM

Tyvärr hade lokaluthyraren missat att vi hade bokat projektor vilket gjorde föredraget lite stökigt eftersom bilder som skulle visas för deltagarna inte kunde visas. Istället fick whiteboarden användas vilket var svårt att se för Jitsideltagarna. Jag kan se i efterhand i inspelningen att jag måste ha missat att byta flik att skärmdela när vi pratade om PATH. Den path som jag talar om är:

SM0RUX-7>APAT81 via SM0TQT-2,SM0TQT-1,SM0IFP-10,WIDE2*,qAR,SK0BJ-10

Eftersnacket pågick i över en timme med bland annat intressant diskussion om beredskap och meshtastic.

Vi annonserade förstås ut vår position för kvällen via APRS och en portabel APRS-beacon med callet SK0AR-6 som provisoriskt placerats på en vägskylt precis utanför lokalen.

SK0AR-6 portabel APRS-beacon
SK0AR-6 portabel APRS-beacon

Tack till alla som deltog - både fysiskt på plats i lokalen och via Jitsi! 

Inspelning av föredraget

Videon är uppdelad i två delar. Dubbelklicka på videon för att spela upp i fullskärm eller om du visar den på mobilen - tryck på den fyrkantiga symbolen nere till höger i videon. Uppspelningen fungerar i t ex Chrome och Edge men tyvärr inte i Firefox.

Del 1 - skärmvisning inspelad under APRS-rävjakten

Del 2 - föredrag och eftersnack