SRA Lokaltrafiknät

Lokaltrafiknät från Stockholms Radioamatörer, SRA

Call: SK0AR/0
Datum: Måndag 2023-09-25
Operatör:  SM0RGM / Stefan
QTH:  Nacka  

1) Rapport från radiosamband vid Lidingöloppet

Helgen 23-24 september arrangerades Lidingöloppet och i vanlig ordning stod Stockholms Radioamatörer för radiosambandet. Numera används kommersiell DMR-radio för radiotrafiken för att man ska kunna sätta radioapparater direkt i händerna på funktionärer som därmed inte behöver vara licensierade. SRA har mångårig erfarenhet av att arrangera radiosambandet och har därför fortsatt fått uppdraget att hålla i det. Närmare 300 ärenden hanterades av sambandscentralen som innefattade alltifrån informatiom om brutna löpare, borttappade barn och föräldrar och koordinering av transporter och sjukvård. Alltifrån lättare sjukvårdsbehov till 29 st ambulanslarm och 1 st polisingripande hanterades.

2) Beredskapsövning på Värmdö

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) sätter sedan några år tillbaka, upp förslag till mål och aktiviteter under vecka 39, kallad Beredskapsveckan. Syftet är att höja förmågan hos landets kommuner att hantera extraordinära händelser. 

Lördagen den 30 september håller Värmdö kommun en beredskapsövning. Stockholms Skärgårds Sändareamatörer SK0MM, tillsammans med AMPRNet, FRO och Nacka-Värmdö Räddningssällskap deltar i övningen. Scenariot är att en Alfrida-liknande storm har slagit ut elnätet och viktiga kommunikationsnät i Stockholms skärgård. Förutom de traditionella talsambandstjänsterna som FRO och amatörradioföreningarna bistår med så kommer man att öva med IP-baserade tjänster som t ex IP-telefoni, chat och epost över AMPRNet samt positionering via APRS. AMPRNet:s ledningssystem TMS kommer att användas för ärendehantering i övningen. Koordinering av övningen hanteras av Stockholms Skärgårds Sändareamatörer SK0MM. Mer information om övningen finns på AMPRNet:s hemsida amprnet.se.

3) Täby Sändareamtörer arrangerar telegrafikurs

Den 27 september startar Täby Sändareamatörer en CW-kurs för nybörjare men också en bra start för dem som vill komma igång med sina telegrafikunskaper. Lärare är SM0CXU, Thorbiörn SA0LAT och Jörgen SA0JSJ. Kursen hålls i klubblokalen i Byängsskolan och kommer att löpa över två terminer. För mer information se Täby Sändareamatörers hemsida https://sk0mt.net.

4) Aktivering av SE0MILA på Gålö 

Helgen 30 september-1 oktober aktiverar Södertörns Radioamatörer callet SE0MILA vid hembygdsföreningen Gålö Gärsars kolmila på Gålö. Mellan klockan 12-16 är man aktiv på 80 och 40 meter SSB och CW. Kolmilan kolar under 10 dagar och under helgen är det aktiviteter i form av uppträden, marknad och servering. Mer information finns på hemsidan https://sk0qo.se.

5) Aktivering av låga delen på 2m

Första måndagen i månaden, d v s den 2 oktober aktiverar SA0BMC/Johan m fl låga delen på 2 meter. Denna gång från Utkikstornet på Björnö Naturreservat. De kör igång på 144.300 MHz efter SRA:s lokaltrafiknät, d v s ca 20.20-20.30.

6) SK0QO Prylmarknad i Handen

Boka in lördagen den 28 oktober i kalendern. Då arrangerar SK0QO sin sedvanliga prylmarknad i Handen. Adressen är som tidigare Fredrika Bremergymnasiet, Dalarövägen 64 i Handen. Försäljningen startar kl 10.00.

7) Contest

Veckans contests. Tider i UTC.

VHF/UHF/SHF: 

September

26   17.00 NAC Micro

(NAC = Nordisk aktivitetstest)

HF:

September

 

8) QTC till SRA:s lokaltrafiknät

Har du QTC som du vill ha med i SRA:s lokaltrafiknät är du välkommen att bidra via epost till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Du är naturligtvis också välkommen att bidra med QTC till lokaltrafiknätet när du checkar in.

Stockholms Radioamatörers lokaltrafiknät finns också att läsa på hemsidan sra.se.


---OBS Läses ej i lokaltrafiknätet--------------

Är du inte redan medlem i SRA så passa på !!

Medlemsavgift: 100 kr vuxen / 50 kr ungdom (tom 18 år)

https://sra.se/om-sra-meny/medlemsskap

Plusgiro nr: 211 67 41-6

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/groups/1111522066206867 

Operatör: SM0RGM
1: SM0MPE
2: SM0TQY
3: SM0MPQ
4: SM0GBG
5: SM5VSS
6: SM0GBY
7: SM1NI